Chapter 3 - Energy efficient renovation | Enduring Domain Architecture, Ballarat
18099
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18099,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Chapter 3 – Energy efficient renovation

This late 19th century weatherboard cottage in the sleepy hamlet of Kingston was long overdue for some attention. The original bones of the square building footprint had stood the test of time, the timber roof shingles still in place beneath the now already aged galvanised iron roof. Many people had lived in this home and maybe halfway through its life there had been some pronounced additions. No doubt many fingerprints of history have had their say in the evolution of this home. The current owners were no different.

sun room with OSB lining, double-stud walls, solar gain, double-glazed sliding door

Chapter 3 refers to the third major evolution of this home, an energy efficient renovation, which would see a vast improvement to the thermal livability and health of home and inhabitant.  A rear porch enclosure becomes part of the floor area, with a second stud wall added to create a thick comforting wrap of insulation. The walls and ceiling were lined with OSB (Oriented Strand Board) a simple textured surface to provide durability, bracing and warmth.

Weatherboard sun room with fixed gear track bicycle
Country kitchen with white tiles, painted cupboard fronts, sun room with painted weatherboards

A timber framed double-glazed sliding door lets the morning sun in and warms up the space from early on in the day.

The original weatherboards of what were once external walls, now become part of the interior palette, bringing a little of the outside in.

wood heater in brick chimney, country dining room with painted cupboards and lining boards
Raked ceiling in sun room with white washed OSB and painted weatherboards

Sunny north facing courtyard with thatch panel fence, paving, double-glazed sliding door

This courtyard was formed around the master bedroom. With the double-glazed sliding door facing north this becomes a wonderful sun capture to bring light and warmth into the bedroom. The thatched fence panels create privacy for those sunny Spring mornings for coffee outside.

White Avanti track bike against weatherboard wall in sun-room

The raking ceiling in the sun porch provides a subtle demarcation of the new from the old, while the painted weatherboards are part of the original exterior walls, now preserved inside.

Sun room with passive solar gain, OSB lining, double-stud walls, thick insulation, double-glazing, white Avanti track bike
Shoe rack made from recycled timber crates

small white family dog enjoys laying in sunny porch

Your dog always knows where the sunniest and warmest spot in the house is!

mother and baby daughter enjoying sunny courtyard morning tea

Category
Residential
No Comments

Post A Comment