Old vs New

Situation: A couple with two kids approaching moving out of home age and a family home about to become much too big for what they need. They also own an original miners cottage which has seen much better days, but its sited on a large block elongated on an east/ west axis.

The solution: Remove the non-original skillion addition to the rear of the cottage, re-stump and straighten everything up, then link a completely modern and energy efficient master suite addition to the rear.

Not being visible from the street there was a lot of freedom to design something which needn’t be constrained by the 19thC cottage making up the heritage overlay streetscape. Given the long orientation of the site, it presented an ideal opportunity to make a long and narrow structure which would get maximum north facing sun exposure to provide warmth and light during the lengthy Ballarat winters. A shallow floor plan means that the sunlight can penetrate deep into the spaces and charge up the polished concrete floor with free heat energy.

 

Now under construction by Blakes Building Services!

Stenberg_Ballarat_internal kitchen.jpg
 Full length north facing windows flood the room with light, charging the thermal mass diving wall

Full length north facing windows flood the room with light, charging the thermal mass diving wall